vrijdag 3 januari 2014

hulp

Ik kan jullie hulp gebruiken…maandag moet ik een lesje geven aan toekomstige leerkrachten over bloggen.
Ze krijgen uitleg over hoe ze een blog moeten maken maar ik wil ook iets vertellen over wat je allemaal kan doen met een blog, toepassingsmogelijkheden in het onderwijs.

Nu vraag ik jullie, want jullie zijn experts, hebben jullie tips voor mij?
Hebben jullie zelf iets bijgeleerd door te bloggen?
Wat vinden jullie belangrijk in een log?
Zie jij mogelijkheden in het onderwijs om jullie kinderen iets bij te brengen via een blog?
(en hoe dan?)
Kennen jullie een blog die ik zeker moet vermelden in mijn presentatie?
Ik werk met 'Blogger' maar er zijn ook andere systemen, zijn die beter?

Welk uitgangspunt kan ik nog toelichten?

Als jullie allemaal op 1 of meerdere vragen een antwoord geven dan kan ik verder en geef ik mss wel dank zij jullie een prachtige presentatie!

Alvast bedankt (zelf de kleinste info is welkom)


Ps: ik heb al een nieuwe blog aangemaakt, ik heb daar tijdelijk wat vriendjes nodig… kom eens even kijken op oranjedrie en zeg me gerust wat niet duidelijk is. Ik ga natuurlijk nog aanvullingen doen

16 opmerkingen:

 1. Kinderen zouden een klassenblog kunnen hebben. Iedere dag schrijven een paar leerlingen over wat ze op die dag geleerd hebben oid. Of een blog over projecten/themas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij gebruikten in de hogeschool een blog om een groepswerk te maken.. zo kon de groep zien wat jij gedaan had en kon de leerkracht de vorderingen bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Well, I use blogger, another possibility is wordpress or building your own website.
  What I think lovely about blogging is that you can use it as a picturebook to see what you did over the year.
  Please do not forget to mention the problems with blogging: Ask the person before if it is o.k. to blog a pic, care about copyright etc this stuff. (That is why I blog mostly without pics of persons).
  ...
  I could write much more, but do not know if I am a bit offtopic allready (not speaking netherlands is sometimes a struggle)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, I am surprised that you understand what I am writing in dutch

   Verwijderen
 4. Nu ik je bericht zie, denk ik eraan... Die bundel ivm blogger vind ik (nog) niet...
  Je mag mijn klasblog gebruiken om je collega's warm te maken voor blogger.... Juf Sofie.
  Succes alvast... Wie weer vind ik die nog terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi, this is wreckthisgirl. You commented on my Secret Penpal Scavenger Hunt post saying you were interested. I have a spot open and I have to fill it as soon as possible. If you're interested please email me ASAP at spsh2014(at)gmail.com :) thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jaren geleden maakte ik samen met leerlingen een paar keer een klasblog. Zij gebruikten die vaak om afspraken te maken (groepswerk), maar ook om vragen i.v.m. proefwerken op te lossen. Nu blijkt Facebook hiervoor een makkelijkere/snellere toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geef beeldende vorming in een academie ook wij hebben een blog dit is voor ons een manier om de werkjes van de kinderen te presenteren naar buiten toe, maar vooral voor de ouders om te laten zien wat hunkinderen bij ons uitsteken, we brengen ze op deze manier ook op de hoogte van activiteiten. Een makkelijk communicatiemiddel, en de kinderen zijn er trots op. http://jeugdatelier-lanaken.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk hier ook eens :
  http://fdroog.wordpress.com/2011/11/06/9-redenen-om-te-bloggen-in-de-klas/
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. super! Blogbericht nr 2 is gemaakt dankzij jouw tip

   Verwijderen
 9. Een jaar geleden begon ik met bloggen....over de virjeschool, maar ook over mezelf......ik moet zeggen dat ik een specifiek blog over iets leuk vind, maar ervan geniet als ik tussen de regels door de schrijver ook leer kennen. Soms is alleen info wel fijn, maar wanneer het 'kleur'krijgt geniet ik daar meer van. Wanneer je over school blogt, moeten alle kinderen onherkenbaar in beeld vind ik en alle namen veranderd. Je moet dus anders fotograferen.
  Ik vind het prettig om binnen mijn blog een tweede te hebben die specifiek over één ding gaat. Bij mij is dat vormtekenen.
  Bloggen doe je om inspirerend te zijn toch? Tenminste, dat hoop je dan. Het brengt je zelf ook weer op ideeën en het helpt je om zaken altijd positief te bekijken. Omdat je nadenkt over wat je schrijft en omdat er mensen zijn die erop antwoorden.
  Dag, Madelief.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hier kan ik niet echt bij helpen, denk ik....een klasblog zou ik tof vinden, als info naar ouders toe, dan zien ze wat er gebeurd is, eventueel wat foto's erbij, de kinderen zouden de verslagjes zelf kunnen schrijven
  maar....wat met de privacy....als iedereen erop kan....misschien "gevaarlijk"
  ik weet niet of dat kan, alleen met een wachtwoord ofzo, voor ouders dan, maar...bloggen is juist tof als er veel lezers zijn
  dus hier heb ik geen oplossing voor
  zelf vind ik wel veel inspiratie op blogs van andere leerkrachten, bijvoorbeeld uit andere landen enzo
  maar hoe graag ik zelf ook blog, met de kinderen/klas begin ik er niet aan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons moeten de ouders iets tekenen, waarop ze toelaten dat we hun kind op de klasblog mogen zetten met een foto. IK denk dat als ze het schoolreglement ondertekenen, dat daar ook iets bij staat van akkoord, als de school dat dan weer heeft vermeld, hé!

   Verwijderen
 11. nog vergeten zeggen:
  als je als leerkracht zelf blogt, moet je heel goed oppassen dat je niet te "herkenbaar" schrijft
  ik ben het er helemaal niet mee eens!!! maar ik ken persoonlijk iemand die van haar schoolhoofd niets maar dan ook niets over haar werk mag bloggen, zelfs niet: ik ben moe van het werk, of we hadden een leuke dag in de klas
  officieel mag je je werkgever niet in een slecht daglicht stellen, of negatief benaderen op een blog (of facebook of twitter...)
  dus ze moeten echt wel oppassen....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een blog als voorbeeld? Dat van Lilith natuurlijk: http://www.talesfromthecrib.be!

  BeantwoordenVerwijderen